КАТЕГОРИИ

Бургаският кмет се справи с тумба цигани

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви пред протестиращите роми, че няма да позволи да се създава напрежение и ги призова за спокойствие. Николов заяви, че ще съдейства пред местното ВиК дружество задълженията за неплатената вода да се погасят разсрочено. Кметът беше категоричен, че всеки гражданин на тази държава трябва да си плаща тока и водата. Водата на ромите беше спряна през месец март. Натрупаните задължения са за над 100 хил.лв.
Близо 200 роми протестират пред сградата на общината в Бургас с искане за оставката на шефа на местното ВиК Ганчо Тенев и възстановяване на водоподаването на домовете им. Припомняме, че няколко от фамилии в кв. „Победа“ са натрупали задължения за почти 100 000 лева към водопреносното дружество, което стана причина в средата на март, тази година, оттам да „врътнат кранчето“ към половината част от гетото.
По-рано този месец от думите на кмета на Бургас Димитър Николов стана ясно, че част от сумата е платена – колко точно обаче е погасената част от задълженията, остана неизвестно. По-всичко обаче личи, че позицията и на дружеството, и на администрацията остава твърда и вода в „Победа“ няма да има докато сметките не бъдат платени. В началото на скандала не сработиха и заплахите за завеждането на съдебни дела в съда по правата на човека в Стасбург.
Днес под прозорците на местната власт от ранни зори, ромски семейства скандират „Оставка!“ и „Искаме вода за семействата си“. Жителите на квартала твърдят, че вода нямат от поне пет месеца. И въпреки желанието на някои от тях да плащат чинно сметките си, заявиха, че им било невъзможно, тъй като нямали водомери. Всички пристигнаха за протестната демонстрация организирано и с грамотно списани плакати.

 

Top