Ноу-хау: В УМБАЛ Бургас утешават недоносените бебета с плетени октоподчета /снимки, видео/

Методът е открит в една болница в Дорсет, Англия през миналата година

Плетени на една кука играчки – октоподчета утешават и социализират недоносените бебета в Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. За това стана ясно днес, докато здравното заведение отбелязваше Световния. ден на недоносените бебета. 

Методът е открит в една болница в Дорсет, Англия през миналата година. Според медиците пипалата на октопода вероятно напомнят на децата за пъпната връв и ги карат да се чувстват спокойни /виж по-долу/.

Екипът на отделението в бургаската университетска болница бе поканил родителите с поотрасналите си недоносени деца, които получиха подаръци.

За първите десет месеца от тази година в УМБАЛ Бургас са родени 250 недоносени деца. От тях 12 са били с екстремно ниско тегло – под 1000 грама, съобщи д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

Семейна стая, в която родителите на недоносени бебета ще могат да прекарват време с децата си, ще бъде обзаведена в отделението, съобщи д-р Томова. Понякога минават месеци, в които тези бебета са разделени от своите родители. Те идват да ги виждат само по време на свижданията и страдат. Бебетата също се нуждаят от допира и гласовете на майките и бащите си. Затова стремежът на всички клиники с неонатологични отделения е да осигурят условия за създаване на тази връзка.

„Недоносените деца имат нужда от интензивни, сериозни грижи. Без подкрепата на родителите не бихме могли да се справим.  Тези деца днес са тук благодарение на нашите общи усилия.  Стремежът ни е да предложим комплексно проследяване до навършване на 2-годишната им възраст, за да се уверим, че не изостават в развитието си“, каза д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология.

Отделението вече е база за обучение на специализанти и екипът му е разширен с млади лекари, които искат да се посветят на тази трудна специалност. 

Точно днес се наложи те да се борят за живота на три деца, родени преждевременно – в 25-та и в 30-та гестационна седмица.

Всяко десето бебе се ражда преждевременно, а причините са разнородни, обясни д-р Томова. За съжаление има и бебета, които не успяват да оцелеят. С всяка измината година обаче броят им намалява, допълни д-р Томова. За миналата година е имало 4 случая.

***

През ноември м.г. в една болница в Дорсет, Англия, забелязват, че недоносените бебета се чувстват прекрасно в компанията на симпатични плетени октоподи. Те не били просто очарователни приятели, но и значително подобрявали състоянието на бебетата. 

Даниел Локиър, от детското отделение на болницата, разказва, че майките и татковците са щастливи, че децата им могат да намерят малко утеха в прегръдките на новите си приятели. 

„Родителите ни информират, че бебетата им са по-спокойни, когато при тях има приятел октопод, затова възнамеряваме да продължим проекта и за в бъдеще“, казва Локиър. 

От болницата разказват, че са решили да опитат това начинание, след като са чули множество положителни коментари от други болници, където също използват плетени животни. 

А самата идея за плетените октоподи първоначално е възприета в Дания. Според персонала пипалата на октопода вероятно напомнят на децата за пъпната връв и ги карат да се чувстват спокойни, мислейки си, че все още са в утробата и са на сигурно място.

Текст, снимки, видео burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови