Зарганът е 8 лева за кило на пазара в Бургас /снимки/

Вижте една лесна рецепта за паниран ватос

След като рибари от Южното Черноморие се хвалиха дни наред с богат улов на зарган, цената на тази риба на в търговската мрежа на Бургас падна от 12 на 8 лв. за килограм.

В това се увери екип на сайта ни на централния бургаски пазар Краснодар. 

Три дни преди Никулден търговците предлагат изобилие от риба. Паламудът, който според „печени“ риболовци, е норвежки и замразен, върви по 10 лева за килограм. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Попчето е 8 лв./кг, а сафридът 4-5 лв./кг. Живите шарани са 5-6 лв. за кило и не се очаква за поскъпнат за празника на Бургас.

Калканът твърдо се е заковал на 30 лева килограма, а „братчето“ му – ватосът е само 7 лв./кг.

Вижте и една рецепта за паниран ватос от batimiti.blogspot.bg:

Ватос, или Морска лисица. Изцяло хрущялна риба, дори и хрущялите са невероятно вкусни (който може да ги дъвче, разбира се). 

Много прилича на калкан, дори си има и "копчета" отгоре. В едни по-древни времена се говореше, че по заведенията често я сервират на незапознатите вместо него... С яка печалба, разбира се.

Необходими са: ватос - количество според хората, 1-2 яйца, сол, черен пипер, лимонов сок и царевично брашно за овалване...

Рибата се нарязва порционно.

Леко се осолява, опиперява, капва й се малко лимонов сок и соев сос и престоява час-два в хладилника.

Сетне, леко подсушена, се овалва в царевичното брашно, добре се отапя в разбитото яйце и пак в брашното.

В брашното също се слага малко сол и черен пипер.

Заминава да се пържи в тигана с не много мазнина в компанията на една-две скилидки чесън. Пържи се на умерена температура (6-та степен от 9-т) до зачервяване.

Текст и снимки burgasdream.com