Мезенце за божоленце

Божоле нуво няма как да мине без вкусна храна, към която това младо вино е толкова благосклонно. Прилягат му толкова много храни, че не ви трябва нищо друго освен добро настроение и бутилка божоле.

Във Франция наблягат на кишове, салати и ястия с телешко, но у нас съвсем патриотично можем да му се насладим в компанията на някоя от удивителните български баници или пък мусаки, в които присъствието на патладжаните е предимство. Настроени ли сме глобално, новото Божоле ще ни се услади и с някоя богата китайска манджа или дори с пица. Даже капризните в отношението си към виното десерти  му прилягат.

Крю божолетата са подходяща комбинация с меса – печено пиле, петле, патица, но и агнешко, пастет, студени меса. Божоле и божоле вилаж се съчетават с по-широк кръг ястия - леки бели и червени меса с подправки, печени на фурна или скара, студено печено говеждо (ростбиф), птиче месо и салати с козе сирене.

Младото божоле може да се консумира самостоятелно или с паста, пилешко месо и млади сирена. Но и плато с наденички биха му паснали добре.