Ето носителите на Ключа от кулата на община Бургас /снимки/

Изявени имена бяха удостоени днес с почетния знак "Ключа от кулата на Община Бургас". Това стана по време на тържествено заседание на Общинския съвет по случай Никулден, празника на града.

Призовете бяха връчени от кмета на Бургас Димитър Николов.

Проф. д-р Георги Чалдъков получи отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Той е известен, не само със своите научни постижения, но и с будната си обществена позиция и неотменно присъствие в интелектуалния елит на България. 

Професор Чалдъков е автор на множество статии в периодичната преса, сборници от есета и други книжни издания, които вълнуват със своята мъдрост, гражданска ангажираност и висок морал.

Художникът Радостин Дамасков бе удостоен с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия принос в културното развитие на града. Той работи в областта на малката пластика и монументалните форми.

Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на "П. Людвиг" както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Светла Стоева, диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос в развитието на хоровото изкуство. През годините детският хор е прераснал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката.

Огромен принос за високото ниво на хора и за неговите големи международни отличия има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева. Към момента делото й се продължава от Светла Стоева.

Арх. Дунка Герганова получи отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Архитект Герганова има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки различни длъжности. 

Извършила е реставрации на църкви и знакови сгради в различни градове в страната.  Проектирала е множество сгради с обществено и културно значение. Автор е на  редица публикации и книги в сферата на архитектурата. Носител е на орден "Кирил и Методий" - първа степен, Златен Капител от САБ - 2011 г. и др.

Арх. Деви Симеонов бе удостоен с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.  Архитект Симеонов е извършил проектирането на множество обществено значими сгради както в Бургас, така и в различни градове на страната. 

Голяма част от времето и силите си архитектът посвещава на изследователска и събирателска работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, а също така на изследване на родовата памет и подготовката на личния си архивен фонд. 

Текст и снимки Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови