Вижте новите почетни граждани на Бургас /снимки/

Новите почетни граждани на Бургас са, историкът-краевед Вида Буковинова, народната певица Янка Рупкина, както и посмъртно художникът Руси Стоянов и футболистът Иван Притъргов. 

Призовете им бяха връчени от кмета на община Бургас Димитър Николов, като грамотата и плакета на Притъргов и Руси Стоянов получиха дъщерите им.

Вида Буковинова е родена през 1937 г. в странджанското село Граматиково, Община Малко Търново. Завършва Медицински техникум в Бургас и това определя първите ù научни интереси към народната медицина. Има многобройни научни изяви на регионални и национални конференции по природолечение. Дълги години е член на Републиканското ръководство по история на традиционната и народна медицина.

През 1977 г. се дипломира в Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалност "История и философия". От 1978 г. работи към Регионален исторически музей - Бургас, като през този период изнася десетки научни доклади на регионални, национални и международни конференции и симпозиуми. 

Янка Рупкина е родена на 16 август 1938 г. в с. Богданово, община Средец. Запява народни песни от малка и само на 22 години печели първа награда от събор-надпяване в село Граматиково. След доброто си представяне на този музикален форум е поканена да се яви на конкурс за солистка на Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио, който певицата печели и в продължение на 30 години професионалната ù кариера е свързана с него. 

Стотици са песните Янка Рупкина за фонда на БНР, които са издадени в няколко грамофонни плочи на "Балкантон". В много от записите ù се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Осъществява много модерни фолклорни проекти с трио "Спешен случай", с композитора Димитър Пенев и кавалджията Теодосий Спасов. Нейната песен "Калиманку, Денку", в обработка на Красимир Кюркчийски, впечатлява швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми от "Мистерията на българските гласове".

В края на 70-те години на миналия век заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създават изключително популярната формация Трио "Българка". С него Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световно-известни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и "Трансглобал Ъндърграунд".

Руси Стоянов е роден на 12 юни 1955 г. в град Бургас. Учи в Художествената гимназия в град Казанлък. През 1980 г. завършва Университет "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Графика и естетика". 

В близо 70-годишната история на "Дружество на художниците - Бургас" Руси Стоянов е един от най-изтъкнатите му членове със значителен принос в редица индивидуални и колективни изложби в Бургас и България, както и в Международни изложби и бианалета. Руси Стоянов е допринесъл за доброто име и творческа слава на Бургас.

Проектите му, насочени най-често към градската среда, са се превърнали през годините в символи на града. Това са Грамофонът на ул. "Богориди" и внушителният кръст на връх Шилото. Художник с изключителен творчески заряд и многостранни идеи, Руси Стоянов справедливо е наричан българският Леонардо.

Иван Притъргов е роден на 15 септември 1952 г. в град Бургас. Неговият футболен талант е забелязан още в ученическа възраст и успешно развит, като през 1976 г. получава званието "Заслужил майстор на спорта".

В своята дългогодишна спортна кариера в българската "А" група той е изиграл 332 мача и е отбелязал 76 гола. Футболист е на клубовете "Черноморец" - Бургас (1969 г. - 1973 г., 1977 г. - 1984 г.), "Ботев" - Пловдив (1974 г. - 1975 г.) и ЦСКА - София (1975 г. - 1977 г.), с който става шампион и голмайстор на страната през 1976 г. 

Текст и снимки Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови