70 изби предложиха най-добрите си вина на DiVino.Taste 2017

София се преврърна и във винена столица на България в рамките на три дни. Седмото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste се проведе от 17 до 19 ноември. 

DiVino.Taste, както повелява традицията, е в Националния дворец на културата, независимо от ремонтите, които все още текат на различни места. 

На този форум има място всеки – дали е винен познавач, ценител или просто ентусиаст. На DiVino.Taste се събраха хората, които създават най-добрите вина в България. На изложението имаше повече от 400 вина от близо 70 български изби.

Освен вино, форумът събра и производители на био и еко храни. Посетителите можеха да опитат приготвени по автентични рецепти суджуци, луканки и пастърми, сирене от бутикови мандри, безглутенови и веган сладки, диви трюфели.

И тази година, DiVino.Taste предложи богата програма от майсторски класове и лекции. 

Бяха представени известни в целия свят винарски региони, като Бургундия и Шампан във Франция, както и по-слабо познатата Унгария. 

Отделено бе и специално внимание и на един град у нас, дал името си на винен сорт, а и нещо повече – Мелник.

Самобитен, интригуващ, специфичен – всички тези определения добре прилягат на мелник, сортът ендемит от Югозападна България. Това е и най-топлият винарски край на страната. Мелник отдавна е прочут сорт, за който обаче се знае много малко. По време на майсторския клас Мелник – град, сорт или винена икона, Вили Гълъбова от екипа на DiVino разкри качествата на този великолепен български сорт.

Традиционната ретроспективна обиколка из някои от най-добрите изби на страната тази година бе посветена на една много добра година - 2011. Прегледът на реколтата и селекцията от топ български вина проведе сертифицираният WSET преподавател и сомелиер Александър Скорчев.

По време на DiVino.Taste, професионалисти говориха по важни и интересни теми, подкрепени от дегустации на подбрани бутилки, повечето от които е невъзможно да се опитат на друго място в България.

Текст и снимка burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови