Ето кой ще получи Ключ от кулата на Бургас

Проф. д-р Георги Чалдъков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология.

Това ще стане утре по време на тържествено заседание на Общинския съвет в Бургас.

Проф. Георги Чалдъков днес подари на сайта ни новата си книга „Народопсихология и народопатология /не само/ на българите“.

Тя съдържа 110 публисета (публицистични есета), един автопортрет, една Възхвала на кокичето, 28 science-in-fiction (разказана наука; не science fiction - научна фантастика), интервю и coda (завършващ акорд). 

18 от тях представени двуезично - на български и английски.

Проф. Чалдъков е роден в Бургас и е сред най-верните приятели на големия поет Христо Фотев, но от 1970 г. живее във Варна. Работи в Лаборатория по клетъчна биология, Катедра по анатомия и хистология, Медицински университет – Варна.

Той е известен, не само със своите научни постижения, но и с будната си обществена позиция и неотменно присъствие в интелектуалния елит на България. 

Професор Чалдъков е автор на множество статии в периодичната преса, сборници от есета и други книжни издания, които вълнуват със своята мъдрост, гражданска ангажираност и висок морал.

Текст и снимка Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови