КАТЕГОРИИ

Или си луд, или обичаш родната природа, за да чакаш 3-4 часа пред лифта

Вече е стандрат да ходим на море в Гърция, но упоритите скиори продължават да държат на българските зимни курорти. Продължават да се вият огромните опашките за лифта в Банско. Кабинковата въжена линия се движи с максимална скорост, но безкрайните опашки пред ски зоната в Банско за жалост са нормална гледка от години, заради липсата на втори лифт, чието изграждане вече 10 г. се спира от рекета на т. нар. "зелени" и "еколози".
Хиляди любители на ските са дошли в курорта, но за да се качат в планината, трябва да чакат с часове пред лифта. Туристи от чужбина се дивят какво става. Това се посочва в анализ на Валентин Методиев.
И докато всички европейски ски курорти се развиват ежегодно и по решение на местното управление се влагат нови и нови средства за модернизация на инфраструктура, издигат се лифтове, разширяват се писти, градят се водни резервоари за изкуствен сняг, пътища, предлагат се нови услуги,у нас голямата цел е Банско да престане да съществува.
Решението на Върховния административен съд, с което се забранява строежът на втори лифт в Банско е решение, с което се забранява като цяло развитието на зимна ски инфраструктура по всички планини, където има природни паркове, което е абсурд. По цял свят има природни паркове, където има условия и за зимен туризъм, включително и в зони на ЮНЕСКО.
Ето какво предлага Пирин и курортът Банско в момента?
Първо: лифт за осем скиори, който работи от 2003 г. и е с капацитет от 2000 души на час;
Второ: една-единствена кабинка за скиорите за целия курорт;
Трето: опашка в натоварени дни, на която се чака между 3 и 5 часа;
Четвърто: автомобилен хаос и мръсотия от автомобилите, които се качват в планината, защото стотици хора нямат дори физическата сила да чакат на студ и в некомфортните ски обувки с часове. В резултат в натоварените дни в Пирин се качват до 4000 автомобила дневно;
Пето: Ръст на оплакванията от страна на туристи, които губят над една трета от активното си време за каране на ски в чакане на опашка.
Друг пример - с изключително активната дейност на зелените, Витоша е превърната в загиваща планина –една единствена работеща писта, лифт толкова стар, че служителите на мускули задържат кабинките, за да не се блъскат една в друга; мъртви гори от корояд, изкорубени пътеки, препречени от паднали дървета, които гният върху тях с години, издънени и пустеещи хижи. Там несъмнено зелените са удържали победа. Планината се предаде на тяхната ненавист.
Иде ред на Банско, чиято кончина е предприета с необоримо съдебно решение.

 

Top