КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Най- много ни харесват румънските туристи

В първата петица са Румъния, Гърция, Германия, Турция, Русия. За първите десет месеца на 2018-а България е посетена от над 8,4 млн. чуждестранни туристи, което е близо 5 на сто ръст спрямо същия период на миналата година. С още по-високи темпове растат и приходите от международен туризъм, е подчертала още тя. За периода януари-септември 2018 г. те възлизат на 3,2 млрд. евро, което бележи 7 на сто увеличение спрямо същия период на предходната година.
България се развива устойчиво като туристическа дестинация за четири сезона и през последните години постигна рекордни резултати в сектора. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционната си годишна среща с чуждестранните посланици у нас, цитирана от министерството.
Тя е информирала за статистиката, постигната от страната ни, и за броя посетители от водещите входящи пазари.
Министър Ангелкова е акцентирала, че през лятото чуждестранните посещения на туристи в страната са били над 5.4 млн. и това е най-успешният сезон до момента.
"Очакваме тези рекордни данни да бъдат надградени и от новия зимен сезон, който ще се открие на 15 декември и за който се очертават около 5 процента ръст на туристите като начална прогноза. Тези постижения са резултат от взаимодействието на министерството с бизнеса и активната подкрепа на администрацията за улесняване на услугите за гражданите и бранша в туризма", е казала министър Ангелкова.
Тя е припомнила, че част от промените, които нейният екип инициира по Закона за туризма и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са вече факт, а други са пред финално съгласуване. Те дават актуализирана рамка за дейността в сектора и изпълняват приоритетите на правителството за намаляване на административната тежест. Транспонирана в българското законодателство е и евродирективата за пакетните пътувания, което също съдейства на бизнеса.
Министър Ангелкова е съобщила също, че през януари 2019 г. ведомството ще демонстрира и демоверсията на Единната система за туристическа информация.

Top