КАТЕГОРИИ

Честито!Готвят нови такси за ресторантьори и хотелиери

Промяна в Закона за авторските и сродни права предвижда при публично изпълнение на телевизионна програма или радио програма в дадено заведение да се заплаща допълнително - като отделна такса, чрез която да се гарантират в по-голяма степен правата на съответните носители на авторското право.
Противници на промяната обаче не виждат резон, тъй като според тях мярката е бюджетоподобна, т.е. тя няма да отиде в държавния бюджет, но би оказала същото влияние върху хората. По думите им в случая не става въпрос за по-добра защита, а за вземане на повече пари.
,,За нас е важна каква е практиката в Европа и по света. Важно е също така и каква ще бъде крайната цена, ако се предприема тази стъпка. Някак в последните години всичко се съсредоточи да взима пари от хотелиерския и ресторантьорски бизнес. Ако тези промени бъдат приети, имайте предвид че определени програми искат по 3, 4 или 5 лева на стая. Ако тези такси бъдат въведени, това ще рефлектира върху цялата услуга'', коментира по темата Атанас Димитров, председател на Браншовата организация на ресторантьорите в България.
,,В крайна сметка е важно кой ще го купи и дали може да си го позволи. Защото знаете каква е платежоспособността на хората'', допълни Димитров.

 

Top