КАТЕГОРИИ

България е наддавала за лайнера „Queen Mary”

България е участвала в търга за закупуването на лайнера „Queen Mary”. Материалът се базира на разказите на Кирил Костов, който е бивш главен редактор на вестник „Маяк”, бивш директор на фирмата на ДСО „Воден транспорт” в Лондон „Болкан анд Бляк сий шипинг къмпани”.За това пише Атанас Панайотов в статия за изданието „Морски вестник“.
През 1984 година Костов подписва договора за закупуването на турския (бивш съветски) траулер ALTINEL-I. По-късно плавателният съд става научно-изследователския кораб „Академик“ на Института за морски изследвания и океанология към БАН.
Костов разказва, че преди да закупи лайнера „Варна” България е участвала в търга за закупуването на лайнера „Queen Mary”. До ситуацията се стига, след като назначеният на 16 ноември 1966 година директор на Параходството „Балканшип” Андрей Премянов получава задачата от правителството през 1967 година да бъдат превозени по море 40 000 чужденци и 10 000 българи. Правят се проучвания за строителството на нов или закупуването на голям пътнически кораб „втора ръка”. Надделява второто становище.
В помощ на Кирил Костов в Лондон е изпратен главният механик инж. Георги Апостолов. На него принадлежи идеята България да участва в търга за закупуването на „Queen Mary”. Сондажът със съответните фактори в София е направен и нашите представители получават разрешението да участват в търга за закупуването на знаменития кораб. Условието на „Кунард Лайн“ - собственик на лайнера, е, че победител в търга е този участник, който е подал най-високата оферта. И на 24 юли 1967 г. от трансатлантическата параходна компания обявяват, че лайнерът е продаден на САЩ срещу 3 милиона и 450 000 долара (1,5 милиона фунта стерлинги). Очевидно, българската оферта е била по-ниска. Само можем да гадаем какво би се случило, ако емблематичният лайнер бе станал българска собственост. Но нашите специалисти в Лондон не си губят времето. На 10 август 1967 година в английското пристанище Фалмът е вдигнат български флаг на най-големия в историята ни пътнически кораб: 13 500-тонният „Варна”. По-късно инж. Георги Апостолов става негов главен механик.

Top