КАТЕГОРИИ

МЕРЯТ ШУМА НА САМОЛЕТИТЕ ВЪВ ВАРНА

Около 140 полета на денонощие обслужва летищният център във Варна. Всяка година трафикът се увеличава с около 7-8 %. Варненци се оплакват от руските самолети.
С четири стационарни терминала разполага летищният оператор във Варна, за да лови шумовите нива от прелитащите над града самолети - в комплекс “Младост” на покрива на 43 ЦДГ “Синчец”, в Трошево на покрива на 45 ЦДГ “Пролет”, както и на покривите на ОУ “Цар Симеон” и 7 СОУ “Найден Геров”. Данните от мониторинга се обобщават на три месеца, съобщава Радио Варна. Последният, който е публикуван, обхваща данните за първото тримесечие на 2018 година. Актуалните измервания през летните месеци ще станат известни едва през октомври. Според Недко Мартинов, директор на „Ръководство въздушно движение”, нормите за авиационен шум са в допустимите параметри. Шум може да генерира трафик по линията на излитане и кацане - Метро, Мебелна къща, ВиК, част от Цветния квартал и Левски. Полетите над града се изпълняват само при определени условия, които включват определена скорост и посока на вятъра, аварийни ситуации и увеличен трафик.
Около 140 полета на денонощие обслужва летищният център във Варна. Всяка година трафикът се увеличава с около 7-8 %. Варненци се оплакват: "Самолетите летят точно над къщата ми на Траката, същото е и на бул. Левски. Проблем са руските самолети."
Някои са оптимисти, че каквото и да е шумовото ниво, ще свърши след два месеца: "Всяко лято е едно и също, но в сравнение с общия шум, самолетът ни е последната грижа. Всеки е взел по едно Хилти и блъска, а и хората започнаха да говорят много високо, сигурно заради безплатните минути на мобилните оператори".

Top