КАТЕГОРИИ

СОЗОПОЛ ВДЪХНОВЯВА НАШИ И ЧЕШКИ СТУДЕНТИ /СНИМКИ/

Художествената галерия в Созопол е домакин на пленер с участието на български и чешки студенти от художествени специалности, който завърши с интересна и завладяваща изложба, която бе официално открита в края на миналата седмица.
В присъствието на участниците в пленера ,техните преподаватели и гости, художникът Иван Бахчеванов, уредник на Художествената галерия в Созопол изказа благодарност на организатора на пленера проф. Константин Вълчев, който за пета поредна година провежда международния пленер. „ Созопол е най- доброто място, където бъдещите художници да черпят вдъхновение, заяви Иван Бахчеванов по време на откриване на изложбата „Рисуване. Живопис.Стъкло“.
Тази изложба наистина е интересна и малко необичайна, защото в експозицията участват творби живопис и пластики от стъкло. Изящните пластики са дело на български студенти от НБУ, които са изработени по време на обмен в чешката академия в Светли над Сазава.
За пети път организираме този пленер в Созопол и съм изключително доволен от резултатите, които показаха студентите, заяви проф. Константин Вълчев, който преподава и в двете висши учебни заведения. Той даде висока оценка на стъклените пластики на българските студенти Милица Минева, Маргарита Маркива, Моника Найденова,Таня Хубенова, Анета Манолова, Коя Чехларова, Габриела Тончева и Веси Гекива.
В пленера в Созопол взеха участие и преподавателите Мариан Карел и Милан Краичек от Академията в Светли над Сазава.Рисунки живопис и графика, вдъхновени от морето и Созопол на чешките студенти Симона Симкова, Луцие Пеназива, Никол Хелсикцова, Жанета Врабелова, Матиас Дуфек, Симона Зеленкова, Никола Шкодева, допълват изложбата,която може да бъде видяна от жителите и гостите на града до 14.10. 2018 г.

 

Top Finish