КАТЕГОРИИ

НИКОЛАЙ БИНЕВ СПАСИ КРЪСТА В ПРИМОРСКО И КИТЕН

20 годишният Николай Бинев направи своеобразен рекорд като спаси богоявленския кръст в Приморско и Китен. Кръстът в с. Ново Паничарево бе спасен от Йовчо Цанев. Така в община Приморско бе спазена традицията за отбелязване на Йордановден /Богоявление/.
Първо извадиха кръста от морето на пристанището в Приморско, където се бяха събрали жители и гости на града, желаещи да станат част от атрактивния християнски празник девет куражлии се хвърлиха в студените води на Черно море. Най-бърз се оказа 20 годишният Никола Бинев от Китен, който пръв стигна до символа на Йордановден.
Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов също почете празника, като лично поздрави участниците в ритуала по спасяването на Светия кръст.
Преди това в църквата „Св. св. Кирил и Методий” отец Гавраил отслужи света литургия и велик водосвет, а литийното шествие поведе множеството от хора към пристанището, където бе „спасен“ кръста.
Празникът бе честван и от жителите и гостите на Китен. Там в надпреварата по изваждането на кръста се впуснаха шест младежи, от които пръв до свещения символ отново стигна Никола Бинев от Китен.Празникът споделиха кметът на града Катя Вълчева, кметът на общината д-р Германов, председателят на общински съвет Златина Тюлиева и общински съветници.
В Ново Паничарево кръстът бе спасен от Йовчо Цанев, а кметът на селото Яна Жекова пожела много успехи и благоденствие на всички присъстващи.

Top Finish