КАТЕГОРИИ

МБАЛ Поморие очаква прелицензиране

Нови болници ще се откриват със санкцията на правителството, а не на парламента. Това предвижда предложение на ГЕРБ за промени в Закона за бюджета на Здравната каса през следващата година.
Правителството предлага редица промени в здравния сектор чрез закона за бюджета на Касата - например преминаване на Фонда за лечение на деца към Здравната каса и сливане на Агенцията по трансплантация с Агенцията по медицински одит. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ предлагат промени.
Общинската болница в Поморие от години е на ръба на оцеляването. Работят пет отделения, но поддържането им е трудно. Проектозаконаът за бюджета предвижда всички болници да се прелицензират.
"Във вътрешно отделение имам арсенал от лекари. Имам вече гастроентеролог, двама ендокринолози и не мога да повишава нивото или да кандидатствам за нова дейност от Здравната каса заради наложения мораториум", обясни д-р Жени Караилиева - директор, МБАЛ-Поморие.
Мораториумът остава, но от ГЕРБ правят крачка назад - министърът, а не правителството ще разрешава нови дейности. Откриването на нови болници пък ще одобряват министрите, не депутатите.
"В последните години имаме много добър пример, че в определени закони в преходни и заключителни разпоредби се изменят закони в много други насоки, което е проблем за прозрачността. Защото на повърхността е едно, под повърхността друго", каза Аркади Шарков, здравен икономист.
Лечебните заведения настояват за по-голям гратисен период при въвеждането на новите изисквания, за да имат възможност да отговорят на тях.
Своите предложения са внесли и други партии.
БСП са против прокарването на здравна реформа през Закона за бюджета на Касата.
От ДПС предлагат да отпадне прелицензирането на нови лечебни заведения и одобряването на нови от парламента. Оттам настояват да отпадне възможността болниците да покриват дълговете си и да инвестират с парите от продажбата на свои имоти.
Българският лекарски съюз също изрази недоволството си от текстове в Закона за бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2019 г. От организацията подчертават, че при изготвянето на проекта предложените от тях промени са били подкрепени и от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националнатa асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. Въпреки постигнатото единодушие обаче от БЛС са установили, че един от основополагащите текстове липсва в общоприетия вариант.
Става въпрос за частта, която гласи: елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.
Според Българския лекарски съюз липсата на тези параграфи в новия документ за ЗБНЗОК обезсмисля напълно преговорите и поставя под съмнение подписването на Национален рамков договор за 2019 г.
Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система, категорични са от Съюза.
Съсловната организация е на мнение, че за правилното функциониране на здравната система е задължително обезпечаването на дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече гласувани средства по параграфи в друго направление.

Top Finish