КАТЕГОРИИ

Тийнейджъри рушат наред, родителите им не реагират

Охранителни камери в Бургас заснемат вандалски прояви на непълнолетни, записите се качват в специално създаден видео канал на общината.
В града вече има вече стотици камери, а от общината посочват, че "нека всеки с лоши намерения знае това и си го спомня винаги в миговете, преди да реши да върши нещо нередно".
Сред последните заснети места е асансьорът на пешеходния надлез при кръговото кръстовище до хотел "Мираж", едно от новите съоръжения в Бургас. Едни и същи деца са го потрошили два пъти за една седмица. При първия случай със силен ритник е повредена електрониката и механиката на асансьорната врата, а при втория път агресията е насочена към вътрешната камера.
"В социалните медии излязоха техни профили, така че всички, които ги познават, самите родители също, веднага са разбрали кой е причинителят на тези действия", обясни пред bTV Андрей Рунчев - управител "Транспорт" в общината.
Щетите върху общинската собственост са за над 2000 лв.
"Актовете, които следват за нарушаване на общинска собственост са до 5 хиляди лева. Така че се надявам техните родители да получат наказания и всички други, които гледат тези записи да имат едно наум и да се стремят да пазят това, което се изгражда", отбеляза още Андрей Рупчев.
До този момент родителите на заснетите деца не са се свързали с общината и не са поискали да платят или поправят щетите.
"Те се чувстват безкрайно неудобно в разигралата се ситуация, никой родител не би застанал директно и не би казал - да това го направи моето дете, по скоро проблемът във времето се тушира, някак си се неглижира", посочва Милева Владкова, логопед и докторант по Невербална комуникация в СУ.
Според специалистите това ще доведе до разстройства на психиката на детето.
"По този начин детето няма да разбере своята грешка, няма да осъзнае това, че наистина има проблем и във времето не би му помогнало в нито едно негово начинание, което то би предприело", казва още Милена Владкова.
"Родителят е ангажиран тогава, когато се прилагат мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, но в едно досъдебно производство наказателната отговорност е лична и тя се носи от непълнолетния извършител", посочва обаче Керка Дюлгерова - говорител на Районната прокуратура в Бургас.
От началото на тази година са образувани 22 досъдебни производства срещу непълнолетни лица в Районна прокуратура Бургас.
"Малолетните могат да изтърпяват наказание лишаване от свобода, това става в поправителен дом, могат да им се налагат пробационни мерки, тогава когато са навършили 16-годишна възраст и обществено порицание", уточни Керка Дюлгерова.

Top