КАТЕГОРИИ

МАЛКО БИЛИ 12 ЛВ. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА

Въвеждане на втора задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. Предварителни изчисления показват, че вноската ще е около 12 лева на месец, заяви бившият подуправител на НЗОК Димитър Петров.
Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете - друг пакет услуги, каза Димитър Петров. Той обясни, че ако Касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск - отчита се вашата възраст и хронични заболявания. Затова, според него, тези 12 лева са малко.
"Поне една трета от тези 12 лева ще отидат за такси и административни разходи, контрол и издръжка. В здравното осигуряване няма натрупване на пари, основна грешка е, че се прехвърля пенсионният модел в здравния. При пенсионния модел се управляват свободни средства, там се трупат пари в течение на десетки години, за да се плащат пенсии. При здравното осигуряване едни пари се вземат и се харчат веднага за здравни услуги, там няма натрупвания, обясни още Димитър Петров.
По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в Касата, в някои друг фонд - това наистина е демонополизация. Това може да стане на няколко етапа, не изведнъж, такива примери има в Германия, Испания и Холандия, даде пример експертът.
"Един пенсионер например с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лева - ще му изчислят премия 200 лева минимум", отбеляза още Димитър Петров.

 

Top