КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Заклеймиха ориза като вреден и опасен

Оризовите зърна могат да натрупват в себе си големи количества арсен и други токсини, голяма част от които попадат в човешкия организъм при смилането на храната.
Това заявиха биолози на научна конференция в град Ню Орлиънс.
„Проведохме първата систематична оценка, за това колко арсен съдържат оризовите зърна. Също така проучихме какво количество от него попада в организма при смилането на храната. В близко бъдеще ще проучим и това, как то влияе на човешкото тяло“, заяви Чжен Чжоу от Университета на щата Индиана.
Високото съдържание на олово, арсен и много други елементи във водата, водопроводните тръби, домакинските съдове и други битови предмети често води до развитието на тежки нарушения в работата на човешкия мозък и тяло.
Много историци днес смятат, че традицията да се използват оловни съдове може би е една от причините за упадъка на Древен Рима, а високата концентрация на олово във водата вече предизвика здравословни проблеми за децата в американския град Флинт. Любопитното е, че за разлика от много други токсини, главният източник на арсен в храната и водата са не промишлените отпадни води или други следи от човешката дейност, а местните грунтови води. В някои страни, като Индия и Бангладеш, около една четвърт от източниците на влага съдържат високи нива на арсен, което влияе много зле на местните жители.
Чжен Чжоу и неговите колеги са проявили интерес как голямото замърсяване на водата с арсен и други токсини ще влияе на ориза, основната земеделска култура на Китай, Индия и други страни от Югоизточна Азия. За целта те са анализирали данните, събрани от авторите на 143 научни монографии, посветени на метаболизма на арсена и неговото поведение вътре в човешкото тяло и в различните храни. След като избират десетте най-подробни изследвания, биолозите са обединили резултатите от експериментите и са обобщили техните изводи. Оказало се, че оризовите зърна обикновено натрупват в себе си големи количества арсен, голяма част от който остава под формата на неорганични съединения.
Около 70-80% от арсена попада от водата в ориза и същият дял прониква в човешкото тяло при храненето.
Учените предупреждават властите в азиатските държави да отделят голямо внимание и да проверяват ориза за наличието на арсен.

Top