КАТЕГОРИИ

БУРГАЗЛИЯ СПЕЧЕЛИ КОНКУРС ЗА НАЙ- ДОБРА ДОМАШНА РАКИЯ

Първият фестивал на ракията „Ой Ракийо, Ракийчице“ в шуменския квартал „Дивдядово“ събра десетки майстори на напитката от страната, както и 888 лева, които ще отидат за ремонт на парка в квартала. Парите са от входната такса за фестивала. "888 лева не са много, но с тях ще мога да оправя алеите и евентуално осветлението. Ще продължа да търся и други спонсори, за да направим повече неща в парка", каза организаторът на фестивала и главен специалист на кв. "Дивдядово" Силвия Кирилова.
Фестивалът се проведе през почивните дни на стадион "Чавдар". Той бе с конкурсен характер. Право да се състезават имаха само домашни ракии, независимо от годината на производство. Участваха 27 майстори на алкохолната напитка, които представиха 33 вида ракии. На първия тур бяха отсети 10-те най-добри питиета. Журито бе с председател Пламен Петков, инженер-технолог във "Винекс Преслав". Другите двама членове бяха колегата му Пламен Атанасов и местният познавач на качествените високоалкохолни питиета Жечко Златев.
Тодор Тодоров от Бургас спечели първа награда в конкурса за най-добра домашна ракия. Второто място зае Илия Калоянов от Панагюрище. Трети е дивдядовчанина Милен Стоянов.
"Надяваме се това събитие да се превърне в национално", каза главният специалист на кв. Дивдядово Силвия Кирилова. По думите ѝ, за да участват във фестивала са пристигнали хора от доста отдалечени места на България.

Top