КАТЕГОРИИ

ЧЕРНОМОРСКА КУХНЯ ПРЕДСТАВЯ ВКУСОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ, РУСИЯ И ТУРЦИЯ

Трима български експерти в сферата на туризма са се заели да работят за създаването на марка "Черноморска кухня". Това е обща идея между България Русия и Турция, която беше обявена по време на среща на министрите на туризма от Черноморското икономическо сътрудничество във Варна.
Идеята за новата марка възниква, след като става ясно, че черноморската кухня не присъства в нито една престижна кулинарна организация. Затова експерти от Черноморските държави се захващат да наложат новия бранд.
Това е проект, който включва всякакви храни от Черноморския район - риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки, обясни ресторантьорът Желязко Каракашев.
Към момента са селектирани около 150 продукта. В края на октомври след дегустация в Турция ще бъдат сведени до 50.
В края на проекта идеята е да се стигне до 5-6 значими за региона ястия и хранителни продукти.
До 2025 г. амбицията е Черноморската кухня да влезе в топ 15 на националните кухни в света.
По земите край Черно море са идвали и си отивали много народи - гръцките колонизатори, римляните, по-късно османската и руската империи, Австроунгария и дори републиките Генуа и Венеция.
Всяка от тези цивилизации е оставила свой отпечатък върху кухнята на местното население, казва световноизвестният ресторантьор Игор Бухаров. Но кухнята има и много общи черти.
Засега експерти от Русия, България и Турция са се ангажирали да развиват този проект.
Създаването на обща черноморска кухня, подобно на средиземноморската, ще подпомогне развитието на туризма, убеден е експертът. Според него новата марка може да бъде анонсирана пред света до 3-4 години.

Top