КАТЕГОРИИ

...ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:

Гласуваме за Бург на 2018 година

Гласуването за Бург на 2018-а вече започна и ще продължи до 5-и декември. Тази година номинираните са шестима: диригентът Милена Добрева, Лиляна Славова, Митко Иванов, Марионела Стоянова, Димитрина Тенева и Неделчо Андреев. По традиция наградата ще бъде връчена на специална церемония на празника на Бургас - Никулден.
Ето и повече информация за претендентите за Бург на 2018-а:
Диригентът Милена Добрева - за поредните големи успехи на Фортисимо, които прославиха не само Бургас, а и България по цял свят. Тя е създател и ръководител на Детска вокална формация „Морски песъчинки“ и Вокален ансамбъл „Фортисимо“, които са единствени европейски и световни шампиони в категория „Вокални ансамбли“ на Хорови игри в Латвия 2017 и Южна Африка 2018г. Те имат фестивални и конкурсни участия в Чехия, Англия, Белгия, Сърбия, и Латвия, миналата година безапелационната победиха в конкурса “Бургас и морето”.
Лилиана Славова – за подкрепата на млади таланти, за това че знае как да открива, развива и подкрепя дарбите на децата, за вярата й в успеха им. Съосновател и председател на Фондация “Шанс за децата и природата на България”, създава в родния Бургас единствения български европейски сертифициран Център за работа с млади таланти. През 2018 се гордее с първия безплатен Литературен клуб-читалня “Малкият принц” за насърчаване на четенето в града, с премиерата на осъществения по нейна идея филм за бургаски таланти “Разкази за шанса и таланта”, с престижния Национален литературен конкурс, както и с учредяването на първия за Бургас и региона Математически турнир за деца в предучилищна възраст. Мечтател и добротворец, непоправим оптимист, вярващ в доброто.
Митко Иванов - за труда му в сферата на изкуството и опазването на историята на Бургас. Митко Иванов е художник и писател, председател на Дружеството на бургаските художници, но освен творческата си дейност, той предлага и реализира експертни и управленски идеи в областта на опазването на културно-историческото и архитектурното наследство и естетизация на градската среда. Автор или съавтор на стенописи в четири параклиса и църкви в България. Автор е на повече от 30 статии, три книги, съавтор в историческото изследване „История на Бургас“. Историческите надписи в града са важна част от работата му, сред тях са плочите с имената на загиналите от 24-ти Черноморски полк, параклисът в Морската градина и плочите с имената на загиналите бургазлии на войнишкия паметник пред Дома на армията.
Марионела Стоянова - за грижата й към хората с увреждания и тяхната интерграция. Марионела Стоянова е председател на сдружение „Социален център-Бургас“, създава и Център за почасови социални услуги за хората с увреждания. Със своята дейност центърът предоставя не само грижа, но и помага за социалното включване на тази група - хора с физически, умствени, сензорни увреждания, които са на възраст над 18 години. Номинацията й е за благородното послание да бъдем по-добри, по-разбиращи към лицата със специфични потребности, да даваме шанс на тези хора да участват в обществения живот.
Димитрина Тенева – за отдаването, което я направи един от символите на Бургаския театър. Голямата бургаска актриса завършва ВИТИЗ през 1971 г. и от тогава, въпреки поканите за кариера в София е актриса на Драматичен театър „Адриана Будевска“. Бургаската публика я помни с незабравимите й роли в „Калоян“, „Коварство и любов“, „Кралят умира“, „Бащата“ и много други. Номинацията е за вълнението, което ни е подарила с превъплъщенията си, за вдъхновението, за неподправения чар и за самото й присъствие в бургаския културен живот.
Неделчо Андреев, председател на сдружение “Рънсайкъл” - за организирането на първия за града бегачески фестивал „БУРГАС РЪН“, за използването на спорта като метод за формиране на нова култура на движение в градската среда. В престижната кампания той влиза заради ентусиазма и енергията да се променят нагласи и стил на живот, за това че провокираха много хора да застанат на “старта” и обещаха фестивалът да се превърне в традиция.
През последните две години се занимава основно с планиране и организация на културни, образователни и спортни събития и проекти. Мотото му е “Най-трудно е да застанеш на старта!”
Наградата “Бург на годината” се присъжда на личността, допринесла най-много за развитието и популяризирането на града. От 2013 година кампанията “Бург на годината” отличава и в още една категория най успешните млади бургазлии през годината - “Завърнали се младежи”. Там номинираните са: Стефани Кирякова, Мариела Костадинова и Панайот Димитров, Стефан Иванов, Живко Гюров.
Традиционната кампания “Бург на годината” се организира по инициатива на “Радио 1”, радио “MIXX” и радио” ФОЛК”. Сред отличените през годините са певицата Тони Димитрова, проф. Петко Чобанов, братя Диневи, неврохирургът д-р Николай Недев, Семир Абумелих, големият Георги Калоянчев, шампионът по бокс Денислав Суслеков, Димитър Николов – 2 пъти, като кмет и преди това, световната шампионка по брейк Мари Славова, Рафи, Петър Алексиев, Димитър Рачков.

Top