КАТЕГОРИИ

МЮСЮЛМАНИН ВЪЗСТАНОВИ 136-ГОДИШНА ЦЪРКВА В С. ИСКРА /СНИМКИ/

Освещаването на основно ремонтирания и възстановен православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ в село Искра се превърна в голям духовен празник за жителите и гостите на карнобатското село. Заедно с честването на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, 136- годишният храм отвори врати и прие първите миряни след близо 40 години забвение и разруха. Млади и стари запалиха свещ и отправиха молитва за здраве и благоденствие и благодарност за голямата придобивка на селото.
Църквата е напълно обновена и реставрирана, с помощта на мюсюлманина Турхут Исмаил от с. Искра. Заедно с многобройните гости християни, Турхут посрещна и много приятели мюсюлмани, които са го подкрепяли през годините в неговото свято дело. Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Искра не е първият православен храм, който младият Турхут възстановява.
Църквата е възстановена с европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони 2014-2020 "Европа инвестира в селските райони" на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Изпълнител на проекта" Основен ремонт,модернизация и благоустрояване на православен храм "Св. св. Кирил и Методий" е ЕТ "ТУРХИ-Турхут Исмаил".
Специална табела, която разказва историята на църквата посреща миряните в двора. „Православният храм на с.Искра, посветен на св. св. равноапостоли Кирил и Методий е съграден на мястото на древно тракийско светилище в 1882 година от прочутия възрожденски храмостроител Уста Генчо Кънев.Осветен е същата година от първия Сливенски митрополит Серафим.
В 1923 г. при митрополит към църквата е пристроена и камбанария, а през 1945 г. при митрополит Евлогий наосът е украсен с декоратвна стенопис.
След настъпилите няколко десетилетия разруха и запустение, по милост Божия, храмът бе реставриран изцяло и обновен в 2018 г. от Негово Високопреосвещенство Йоаникий- настоящ кириарх на Сливенска епархия.
Нека Бог да благослови всички, потрудили се за възстановяването на това свято място!
Много благодарности от своите съселяни и приятели получи в празничния ден Турхут Исмаил. Това, което за другите е необичайно, дори граничещо със сензация, че един мюсюлманин възстановява християнски храм, за местните хора е нещо хубаво, но не и необичайно. В красивото село Искра заедно живеят от години мюсюлмани и християни и взаимно си помагат и подкрепят.

 

Top Finish