КАТЕГОРИИ

Глоби за бургаски лекари и родители "пропуснали" имунизациите на децата

11 акта за неизвършване на имунизации са наложени на общопрактикуващи лекари в Бургаско през последната година и половина, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в морския град. 35 са били санкциите на майки и бащи за пропуснати имунизации на бебета и малчугани през 2017 година. Глобени са 10 общопрактикуващи лекари заради неспазен срок за ваксините.
"Причините за неимунизирани деца са различни – отложени по медицински противопоказания, не са намерени от общопрактикуващия лекар на посочения адрес, пребиваващи в чужбина, както и отказ на родителите. Хората не желаят да ваксинират малчуганите най-вече защото мислят, че ваксините отключват или предизвиква дадени заболявания", коментираха от ръководството на Бургаската РЗИ. След налагане на глобите те рядко променяли решението си.
"През изминалите години обаче имаме и случаи, когато родители които са глобени за административно нарушение, да заведат децата си за имунизация. Тази практика обаче е рядка", каза директорът на инспекцията д-р Георги Паздеров.
Най-често родителите отказват имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, но има и такива, които отказват всички имунизации, сочат данните на здравните власти.
По последни данни на Министерството на здравеопазването вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил. По думите на доц. Кунчев около 90% от случаите на заразени с морбили са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват.

Top Finish