КАТЕГОРИИ

БЕЗ ЧИПС И КОЛБАСИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ

В детските заведения на територията на Община Бургас се използват само храни без хидрогенирани мазнини, без консерванти и без оцветители.
Със започването на новата учебна година темата за здравословното хранене на децата отново е актуална. Във връзка с въпроси на родители зам.-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова и общинският съветник Калояна Живкова проведоха работна среща технолога по храненето в Община Бургас инж. Яна Маркова.
По време на разговора инж. Яна Маркова подчерта, че в детските заведения не се използват колбаси, нито се приготвят пържени ястия. Тестените изделия се приготвят с брашно по Утвърден стандарт, лютеницата е по Браншови стандарт, краве и козе кисело мляко по Български държавен стандарт, както и кашкавала и сиренето. Маслото, което се използва е от краве мляко с 82% масленост, мляното месо е само по стандарт "Стара планина". В менюто на децата всяка седмица има минимум един път риба.
За съжаление деца на родители, които позволяват вкъщи да се консумират храни като чипс, сладки с високо съдържание на захари, колбаси и т.н. трудно се адаптират с модела на хранене в детските заведения.
За деца с доказани алергии и автоимунни заболявания се изготвят индивидуални менюта от инж. Яна Маркова.
Проф. Турманова и Калояна Живкова отново акцентираха на въпроса с контрола на храните, които се доставят. Инж. Маркова уточни, че всички продукти стриктно се контролират при приема в заведенията, както от инженер-технолога в община Бургас, така и чрез ежемесечни проверки от Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция. Вече е практика в проверките да се включват и родители.
През последните няколко години Община Бургас извършва положителни промени в хранителния модел на децата и учениците. Това се прави с цел намаляване риска от хранителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето, осигуряване на хранителни продукти произведени само по стандарт.

 

 

Top Finish