КАТЕГОРИИ

ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА НА ФИНАЛА НА DOCK

От 19 до 22 септември Бургас ще бъде домакин на най-големия форум за международно историческо документално кино - DOCK. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво. Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, САЩ, Холандия, копродукция между Естония, Германия и Финландия, Норвегия, България.
Първото издание на фестивала ще бъде в три части, които ще се състоят на три места в града. В Експо център "Флора Бургас" ще се проведе официалната конкурсна програма, в която ще се състезават селектираните заглавия. Специалната програма, посветена на 100 години от края на Първата световна война, ще бъде в Културен център "Морско казино", а на открита сцена "Охлюва" в три поредни вечери ще бъдат излъчени три от най-добрите филми от световното документално кино.
Ето и селекцията на филмите-финалисти:

- "Walking on water", режисьор: Дианмарко Дагостино, Италия;

- "Шесть музыкантов на фоне городе", режисьор: Татяна Данильонц, Русия. Този филм е носител на "Грами" и Световната музикална награда;

- "The Red Soul", режисьор: Джесика Гортер, Холандия;

- "Тhe Soviet Hippies", копродукция между Естония, Германия и Финландия, режисьор Тере Тоумисту;

- "Golden Dawn girls" режисьор Хювърд Бустнес, Норвегия;

- "Червено, твърде червено", режисьор Божина Панайотова, България;

- "The other side of everything", режисьор Мила Турайлич, Сърбия, също носител на престижни награди;

- "Our new president", режисьор Максим Поздоровкин, САЩ;

- "Жертва на пешки" режисьор: Асен Владимиров, България.

Сред журито, което ще оценя одобрените предварително филми, са проф. Владимир Игнатовски - председател на журито, проф. Марин Марчевски, Мартичка Божилова, Зоран Хамович и Торстен Липсток.

 

 

 

 

Top Finish