КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Избиват половин милион прасета, цената на месото скача драстично

Увеличават се огнищата на африканска чума при свинете и те вече са 16. Има новорегистрирано огнище в област Търговище, както и нови случаи при диви прасета в областите Враца и Русе.
"Не сме се изправяли пред опасност с такъв мащаб. Утежняващ фактор е структурата на нашето селско стопанство с така наречените задни дворове, много хора крият прасетата си", каза бившият земеделски министър Мирослав Найденов.
По думите му в този сектор инвестициите са за няколко милиарда и ако се стигне до големи загуби, ще е критично.
Той обясни, че заболяването е влязло през 60-те години в Европа и никоя страна не е успяла да го спре.
"Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети. Не се знае колко са задните дворове, а традицията с тях ще бъде трудно премахната. Ако бъдат унищожени половин милион прасета - това са около 150 млн. лева загуби", коментира Найденов.
По думите му в световен мащаб е факт поскъпването на свинското месо. Ако се стигне до големи загуби е много вероятно да се стигне до повишаване на цените и у нас, подчерта той.
Пред Bulgaria ON AIR д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че ветеринарите нямат правото да наставляват хората как да си гледат животните, не е в правомощията им да влизат в имотите на стопаните.
"Предаването може да стане чрез дрехи, обувки, храни, както и кухненски отпадъци. Има констатирани случаи на заразата и при дивите животни", посочи тя. По думите ѝ е забранено да се хранят животните с кухненски отпадъци.
Попова каза още, че в у нас потреблението на свинско месо е около 200 хил. тона и няма достатъчно животни, затова се стига до внос.
Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона.

 

Top