КАТЕГОРИИ

МАСОВ ГРОБ НАПОМНИ ЗА РЕПРЕСИИТЕ НА СТАЛИН

През последните години в Русия се забелязва официална тенденция за представяне управлението на Сталин в положителна светлина, като се омаловажават репресиите и принудителна колективизация, която уби милиони хора.
В Северна Русия до финландската граница археологически разкопки от патриотична организация предизвикаха полемика. Руското военноисторическо общество, което е създадено от Кремъл, обяви, че търси останките на съветски войници, които са загинали по време на окупацията на финландците през Втората световна война, информира АФП.
Но правозащитници твърдят, че организацията се опитва да прикрие репресии по време на ерата на Йосиф Сталин в гората Сандармох в Карелия.
Гората е известна като място, където 9 000 души са екзекутирани по време на чистките на Сталин.
"Издирването на останките на войници от Втората световна война на мястото с масови екзекуции на НКВД през 30-те години на XX век изглежда като опит за манипулиране на паметта", съобщава на сайта си неправителствената организация "Мемориал".
Организацията обвини Руското военноисторическо общество, че се опитва да "скрие жертвите на терора зад други жертви". Допълва се, че е "малко вероятно" финландците да са екзекутирали съветски военнопленници в Сандармох.
Но от Руското военноисторическо общество отбелязват, че са открили останките на петима души, изглежда съветски войници, по време на разкопки в края на август и началото на септември.
"В индивидуален гроб беше открито тяло...със завързани ръце зад гърба и останка от куршум в черепа. Ясно е, че този човек е екзекутиран", обяви директорът на обществото Михаил Мягков.
Провеждат се допълнителни тестове, допълва той.
Според историка Сергей Веригин, който работи с военното общество, финландските войници са използвали лагери, изградени от НКВД, за задържане на хиляди съветски войници в Сандармох.
"Финландските историци изучават само екзекуциите на съветски затворници във Финландия, но не и на руска територия", смята той.
АФП коментира, че през последните години в Русия се забелязва официална тенденция за представяне управлението на Сталин в положителна светлина, като се омаловажават репресиите и принудителна колективизация, която уби милиони хора.
Правозащитни организации са убедени, че тези разкопки имат политически елемент.
"За мен целта на тези разкопки е да се манипулира общественото мнение, опит за прикриване на престъпленията на Сталин", заяви пред АФП Анатолий Разумов, историк, който е специалист по сталинистките чистки.
Разумов припомни, че през 2016 г. властите са арестували колегата му Юрий Дмитриев, който е проучвал масовите гробове от ерата на Сталин в региона. Руският историк Юрий Дмитриев беше оправдан по обвинения в детска порнография през април тази година, но местният Върховен съд отмени решението и срещу него бяха повдигнати нови обвинения. Той ръководи клона на "Мемориал" в Карелия.
"Страхувам се, че искат да направят със Сандармох същото, което направиха с Катин", смята Разумов, имайки предвид гора до руския град Смоленск, където 25 000 полски войници са избити и погребани през 1940 г. по нареждане на Сталин.
До 1990 г. СССР твърди, че клането е извършено от нацистите.
"Според мен случаят срещу Юрий (Дмитриев) е свързан със същата верига", продължи историкът.
В началото на август руската опозиционна партия Яблоко и роднини на екзекутираните при чистките на Сталин внесоха жалба в местния съд срещу разкопките. Те твърдят, че са незаконни, защото се провеждат на място с историческа памет.

 

 

Top