КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

В 10 бургаски общини се намират 49 къщи за гости

Проверките на Държавен фонд „Земеделие“ продължават днес в с. Кошарица, община Несебър. Проверяваните сгради са построени и оборудвани със средства от Програмата за развитие на селските райони. Къщите за гости са построени на територията на 10 общини в областта, а броят им е 49, като сред тях има семейни хотели, ваканционни селища и ловен дом.
Макар проверките на ДФ „Земеделие“ днес да са насочени към с. Кошарица, то справката направена от Burgasdream.com сочи, че морската община съвсем скромно е представена на фона на останалите бургаски общини. В с. Кошарица по Програмата за развитие на селските райони са се възползвали две фирми, като едната е построила хотел, а другата две къщи за гости.
Община Средец е сред най- активните в тази дейност. На нейна територия има финансиран ловен дом и къща за гости в самия общински център и по една къща за гости в селата Факия, Драчево, Бистрец и Проход.
Не особено активни са били и жителите на община Поморие в кандидатстването по програмата. Едва две фирми са успели да построят по една къща в с. Медово.
Най- активни са били на територията на община Малко Търново. Красивата и девствена природа са мотивирали предприемчиви фирми, които са избрали селата Бръшлян, където три фирми са построили своите къщи за гости, като едната от тях е с две постройки. В село Велика една фирма е финансирана по програмата за изграждането на три къщи, а втората фирма, която е избрала китното селце е построила само една къща за гости. В Малкотърновските села Близнак, Звездец и Заберново са построени по една къща по Програмата за развитие на селските райони.
Успелите да получат финансиране за къщи за гости в община Царево са се насочили към с. Велика, където две фирми са построили по една къща за гости, а трета фирма- ваканционно селище. В с. Фазаново само една фирма е ползвала средства по програмата.
Айтос се представя с една къща за гости и с един семеен хотел, като още един семеен хотел е построен по програмата в съседното село Съдиево.
Съвсем скромно е представена община Созопол с две къщи за гости в с. Равадиново.
Не така стоят нещата обаче в съседната община Приморско. Оказва се, че най- желаното село за развиване на селски туризъм е Писменово. Четири фирми са построили къщи за гости, като едната е успяла да получи финансиране за две сгради. В още едно село на морската община има построена къща за гости- във Веселие.
В карнобатското село Искра две фирми са получили финансиране и са построили по три къщи за гости. В с. Невестино туристите могат да посетят само една къща за гости.
В Сунгурларе има построена една къща за гости, а в с. Бероново- 2 къщи.
Екипът на Burgasdream.com се надява, че направената справка ще помогне на любителите на селския туризъм да си изберат красиво местенце и къща в Бургаска област за своята ваканция.

 

 

Top