КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

И ДПС е против партийната субсидия от 1 лв., щели да фалират

Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия, но ще подкрепим тя да е 0 лева, заяви пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски, който и днес дойде в парламента и коментира предложението на ГЕРБ партиите да получават от бюджета по 1, а не по 11 лева за действителен глас, както е сега.
Днес парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за държавния бюджет за 2019 година именно по това предложение, като това е трета точка в дневния ред.
"За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лев субсидия. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лева и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори", коментира преди дискусията Пеевски, цитиран от "Фокус".
На въпрос дали това няма да постави партиите в зависимост от бизнеса, Пеевски отговори, че 1 лев е фалит на партиите.
"Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", допълни народният представител, който е собственик на няколко медии.
"И при 1 лев, и при 5 лева партиите фалират. Зависимостите и в двата варианта са еднакви. И при 0 лева също. Ако няма държавно финансиране, каквото има в цяла Европа, тогава трябва да изберем американския модел", заяви и колегата му от ДПС Йордан Цонев.
По думите му това е отворен модел, финансира се от икономически субекти и граждани с публичност на средствата.
"След като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и прозрачно, ние ще предложим 0 лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите, със съответния контрол от гражданското общество и Сметната палата", допълни Цонев.

 

Top