КАТЕГОРИИ

Връщат ли строителите 40% от парите за пътища?

АПИ да разреши взимането на проби от 46 конкретни точки на пътни участъци от магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица” и "Струма”, както и от път 1-1 (Видин-Кулата) и околовръстното шосе на София.
"Вие знаете, че ние търсим истината за състоянието на пътната настилка в България. Мина повече от половин година от инцидента в Своге, а все още няма отговор кой е виновен за смъртта на 20 български граждани. Все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка. Все още няма отговор от прокуратурата кое доведе до този инцидент и каква подмяна на част от пътната настилка е виновна за този инцидент", каза  Елена Йончева пред журналисти веднага след като внесоха писмото си в Пътната агенция. Това е второ искане на БСП.
От левицата настояват АПИ да разреши взимането на проби от 46 конкретни точки на пътни участъци, построени или ремонтирани през последните пет години. Те са от магистралите "Тракия", "Хемус", "Марица” и "Струма”, както и от път 1-1 (Видин-Кулата) и околовръстното шосе на София
В контакти сме със 7 европейски лаборатории за извършване на техническа експертиза на пътищата, ще поемем разходите по нея. Това пък каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на писмото "В контакт и разговори сме със 7 европейски лаборатории от 7 различни европейски държави, на които пишем да ни отговорят дали могат и кога, при какви условия да извършат тази експертиза. Така че ще осигурим и това. Тя трябва да е независима, европейска и от лицензиран орган, за да бъде и обективна", каза Нинова. Тя посочи, че БСП ще поеме разходите по експертизата.
Ако на строителите не им се налага да връщат 40% от стойността на бюджета за пътна настилка към управляващите, могат да правят много добри пътища, коментира от своя страна Елена Йончева, цитирана от Фокус.
Говорителят на БСП заяви, че проверката на пътищата и анализът в европейски лаборатории не е насочен срещу българските строители. "Напротив ние смятаме, че българските строителни фирми, които извършват пътно строителство, са много професионални и имат капацитета да извършват качествено строителство", посочи Елена Йончева. "Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много дори български пътища. Такива, които съответстват на европейските стандарти", коментира Йончева.
Народният представител каза още, че анализа ще покаже няколко важни неща: каква е дебелината на пътната настилка, рецептите на асфалтовите смеси, дали са използвани неподходящи материали и равността на пътя. Елена Йончева уточни, че техническата експертиза ще даде и информация дали пътищата, които се строят и ремонтират в България в последните години са безопасни за българските граждани. "За да може това изследване да бъде коректно, изискваме от АПИ: проектни решения в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове работа; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажните работи", добави говорителят на ПГ на левицата.
Абсурдни са твърденията, че строителите връщат 40% от бюджета за пътните настилки на управляващите, заяви инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", пред журналисти след като БСП внесе писмо с искането за анализ на 46-те точки от българските пътища.

 

 

Top