1.2 тона бракониерска риба, спипаха на входа на Айтос

Социално слаби ще ядат таранка и платика за Никулден

Тон и 200 кг риба от вида сребриста каракуда и платика, превозвани с т.а. „Мерцедес Дпринтер”, с хасковска регистрация, задържаха служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от Районно управление – Айтос.

На 29.11.т.г. около 09.45 ч. на входа на Айтос т.а. „Мерцедес Спринтер”, управляван от 46 годишния Б.А. от Бургас, с който се придвижвал и 52 годишния Д.Ч. от Бургас, е спрян за полицейска проверка. В товарния отсег на автомобила в 50 пластмасови каси е открито голямо количество риба, уловена според обясненията на двамата мъже, в язовир Цанко Церковски край Карнобат. Бургазлиите твърдели, че рибата е предназначена за пласиране в Русе за предстоящия празник на Св. Никола - Никулден.

От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи, поради което своевременно са информирани служителите на ИАРА - Бургас и ОДБХ – Бургас, които изпратили представители на място. С оглед поверените им законови компетенции служителите от двете институции извършили конкретни проверовъчни действия, в хода на които са констатирани нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите.   

Установено е, че рибата е уловена в язовир „Мандра”, като тон от нея е от вида сребриста каракуда /таранка/ и 200 кг. е от вида платика. Цялото количество риба е конфискувано и е предадено на Дирекция „Социален патронаж” към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ – Бургас изготвили два акта. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови